В действителност, ЧАГА може да бъде най-мощният антиоксидант, откриван някога. Наричат ЧАГА гъбата на безсмъртието.
Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Рядко се среща по други видове дървета - елша, бук, бряст, клен. Спорите на тази гъба се развиват, когато попаднат в повредена област на кората. Нарастват в неправилна форма, като достигат 5-40 см в диаметър и дебелина 10-15 см. Повърхността на натрупване е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна чага е тъмнокафява, близо до дървото става с червеникаво-кафяв цвят.
Гъбата чага (Inonotus obliquus) е малко позната у нас, но в Сибир и Азия от незапомнени времена се пие чай от чага. Оказва се, че това е много достъпна гъба, която расте изключително върху брези във високите части на нашите планини. Тя се различава от повечето дървесни гъби с това, че е твърда, почти колкото дървото-приемник, върху което паразитира.
Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време ? се приписват най-разнообразни лечебни свойства. Научни изследвания на екстракт от Inonotus obliquus са провеждани от 60-те години на 20 век насам - във Финландия, Русия, Япония, САЩ, Корея и Китай - и те до голяма степен са потвърдили нейните терапевтични свойства.
Веществата, отговорни за лечебните свойства на чагата са бетулинът и бета-D-глюканите (вид полизахариди), които подсилват имунната система и стимулират борбата с раковите клетки.
Състав
Гъбата чага е богата на магнезий, калий, желязо, манган, мед.
Приложение
Гъбата е ценена заради нейното противораково и имуномодулиращо действие. Освен това чагата подобрява метаболизма в тъканите на мозъка, понижава нивата на кръвната захар, стабилизира кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм, регулира дейността на стомашно-чревния тракт, както и някои смущения в храносмилането. Също така чагата облекчава отоците при бременни жени и понижава стреса и оптимизира работата на нервната система.
Начин на приготвяне: Изследванията показват, че най-добрия начин за набавянр на хранителните вещества от ЧАГА гъби е чре екстракция с вода. Производителя не препоръчва използването на вряща вода при приготвянето на ЧАГА, тъй като с горещата вода е възможно да развалите комплекса меланин и полизахариди, както и другите активни съставки. Сложете няколко парчета ЧАГА в съд, добавете вода и накиснете за 5 часа.След това настържете парчетата и добавете вода 50 градуса в съотношение 1:5 и оставете да престои 3 дни. Консумирайте 200мл. три пъти преди ядене.